Kalkbruken i husförh
Kalkbr. i husf. del2
Kalkbr. i husf del3
Kalkbruken 1930
1930 års släkter
Kalkruken i bilder
Kalbruk i Vilske
C W Wettergren
Kalbruk i Vilske

Prästgårdens kalkbruk i Vilske-Kleva.

När kalkugnen var färdigmurad skullen fyllas för bränning. En ugn innehåller fem-sex lager med alunskiffer och kalksten. I botten placeras en del ved som används vid tändningen av kalkugnen. När veden brunnit ett tag blev alunskiffern så het att oljan i den trängde ut och antändes.  Sedan brann skiffern lager efter lager och kalkstenen upphettades så mycket att den omvandlades till jordbrukskalk, efter släckningen, som gjordes med vatten.

En kalkugn brukade brännas omkring åtta dagar. Den behövde en hel del tillsyn, så att den inte brann för fort. En alltför snabb bränning kunde bl.a. hindras av att man ställde upp brädlemmar som skydd mot vinden.

Prästgårdens kalkbruk i Vilske-Kleva är troligen det äldsta i bygden. Det var antagligen kyrkoherden Johan Rezelius ( 1798-1828) som till medhjälpare hade patron C Lagergren på Stora Hov. Det står i en gammal skrift att kyrkoherden ”anskaffade och underhöll en stenhuggare från Kinnekulle, som lärde fattiga män sin konst”.

Till en början eldade man enbart med ved vid kalkbränningen. Linné omtalade på sin Västgötaresa  1746, att man fruktade att genom den stora vedåtgången skulle utarma de redan skogsfattiga bygden.  Detta skulle fått katastrofala följder om man inte upptäckt att det gick att använda alunskiffer att elda med i slutet av 1700-talet.

Flertalet av kalkbruken i Falbygden blev med tiden industrialiserade och brände i stor skala. ”Småbrännarna” i Vilske-Kleva och Skår fortsatte med de gamla hantverksmässiga metoderna.

Den siste kalkbrukaren på Prästgårdens kalkbruk var Gunnar Andreasson född 19/12 1892. Hans föräldrar var Augusta Lovisa Persdotter  född 1856 och Kalkbrukare Anders Pettersson som föddes 29/11 1843 och dog ½ 1931 boende på kalkbruket. Gunnar hade även en syster Hulda Sofia som bodde på kalkruket hon föddes 4/8 1884 och dog 7/2 1913.

StartsidaSläkthistorianKalkbrukshistoriaVåra andra anorFotonLänkar