Renskrivna husförhör
Sanfrid
Amerika resenärer
Anders & Bolla
Johannes & Sara
Anders & Cajsa
Johannes & Clara
Förste Kalkbrukaren
Vendela
Vendela


Vendela.

Här är lite om Sanfrids hushållerska Vendela. Varför hon får en sida beror dels på att för Aina Larsson betydde Vendela mycket och för att hon har känd släkting.

Vendela föddes i Humla  församling 25 maj 1882, mor Matilda Smedberg och far Frans Edvin Pärsson. Matilda Smedberg var dotter till Josef Smedberg och Inga Britta Pettersson.  Alfred Smedberg, bror till Matilda, föddes 22 juli 1850 på Väddåkra i Humla och avled där 18 oktober 1925.  Han var känd författare, gav ut böcker , skrev dikter, publicerad i många tidskrifter.

Många av han sagor handlar om tomtar, troll, skogsrån och häxor.  Mycket i han författarskap handlade om kärleken till hembygden. Det mest kända han skrivit är Tomtarnas julnatt ( eller Tipp tapp , som den även kallas ). 1922 bildades Väddåkrastiftelsen för att bevara hemmet i Väddåkra Humla.

För Aina betydde naturligtvis Vendela mycket som en fostermor med den trygghet detta gav. På somrarna åkte de till Humla för att besöka Vendelas släkt.  Sommrarna i Humla var trevliga med en del bus. Ätran som rinner genom bygden var en farlig lekplats, men här hoppade Aina gladeligen över trots att hon inte fick.

Vendela avlider när Aina var 17 år, vilket var mycket ledsamt både för Aina och Sanfrid.  Hon är begravd på Humla kyrkogård.
StartsidaSläkthistorianKalkbrukshistoriaVåra andra anorFotonLänkar